Okker-Gokker om CSR, Bæredygtighed og økologi

 

HVORFOR ØKOLOGI & BÆREDYGTIGHED?

Vi kan jo vende den om & spørge: "Hvorfor ikke?" At tænke bæredygtighed ind i vores liv, på alle plan, burde efterhånden være en selvfølge! Vi mener, at vi alle har et ansvar for at tage vare på den klode vi lever på. Vi skal udvise ydmyghed og respekt for naturen, men sandelig også for at sikre de kommende generationer et sted at bo.

 

Tekstilindustrien er en af de aller mest forurenende der findes, og der bliver desværre brugt rigtig mange sundhedsskadelige kemikalier. Nogle skadelige stoffer kan ikke vaskes bort, uanset hvor mange gange du vasker tøjet. Okker-Gokker Nature tager et medansvar som producent af børnetøj, ved at sørge for at produkternes tilbliven sker på den mest skånsomme & sunde måde. Ved at indgå samarbejde med fabrikker som har den samme filosofi som os, er vi med til at støtte op om forespørgslen på denne type produktion. Okker-Gokker's kollektioner laves udelukkende af naturmaterialer i ekstra høj kvalitet: økologisk bomuld & økologisk uld.

 

HVERT STYKKE TØJ ER UNIKT

Det er værd at lægge mærke til, at vi laver vores helt egne metervarer fra bunden af, hvilket betyder at hvert stykke tøj er helt unikt. Uden at gå på kompromis med vores bæredygtige bagtanke, bliver kollektionerne lavet i et naturligt, nordisk & roligt univers. Okker-Gokker Nature står altid for børnetøj der er sundt, behageligt & smukt - med fokus på små detaljer, som ikke hindrer barnet i den fri leg & bevægelse. Lad børn være børn!

 

 

HVAD ER GOTS CERTIFICERING?

GOTS står for "Global Organic Textile Standard" og er en verdensomspændende organisation, der sikrer at produktionen af tekstiler overholder en række skrappe krav de har fastsat.

Det er p.t. den eneste organisation i verden der stiller krav til både miljø og socialt ansvar, indenfor økologi. Disse krav gør sig gældende helt fra dyrkning af bomuld / dyreavl til det færdige produkt du kan købe i butikken. Alle led i produktionen bliver tjekket & dokumenteret, og er i den grad et kvalitetsstempel. Listen med krav er MEGET lang og kompliceret, men kort ridset op står certificeringen for:

  •  Økologisk landbrug uden brugen af farlige sprøjtemidler/pesticider og GMO
  •  Kontrol med vand & energiforbrug, som holdes på et minimalt niveau
  •  Indfarvning af garn sker meget kontrolleret, og må ikke indeholde skadelige stoffer som tungmetaller, phenoler, formaldehyd o.l.
  •  Emballage må ikke indeholde PVC
  •  Papir skal enten være FCS certificeret eller recirkuleret (f.eks. papæsker, mærkater på tøjet m.m)
  •  Arbejderne skal have en løn omtalt som "leveløn" hvilket er langt mere end en "mindsteløn"
  •  Ingen må trues eller tvinges til at arbejde, og børnearbejde er naturligvis ikke tilladt

 

 

GENNEMSIGTIGHED

Når alle parter tjekkes, opstår der samtidig en gennemsigtighed i produktionen.

Dette er GOTS' grundprincip: Ingen hemmeligheder, kun åbenhed.

Dette kan vi rigtig godt lide, for hvad har man egentlig at skjule ?

Det er kun produkter mærket med nedenstående logo, der kan kaldes GOTS certificeret økologisk, da det er din garanti for at sporings-kæden på intet tidspunkt er brudt under processen. Det er ikke tilstrækkeligt blot at metervaren er certificeret, da det ikke understøtter processerne efterfølgende som: Konfektion, løn, emballage, transport & mulig smitte af kemikalier fra konventionelle tekstiler. 

 

HVAD BETYDER DET FOR DIG?

Okker-Gokker Organic og virksomheden bag, Nord -l-- Nord, er certificeret GOTS Organic hvilket er den højeste rang man kan opnå hos organisationen, hvor 95% - 100% af fibrene er økologiske.

Vi tjekkes 1 gang om året, hvor vi skal bevise, at vi lever op til alle krav. Dette indebærer bl.a. at vi sender tøjet til et laboratorie hvor det testes for indhold af de forbudte stoffer. Hvis alle forhold er i orden, får vi fornyet vores certificering som gælder 1 år frem.

I vores tøj kan du finde GOTS logoet inde i tøjet, men også udenpå i form af et hangtag (se figur ovenover).

 

Ved at købe vores produkter, er du med til at støtte op om og at tage vare på naturen, dyr & mennesker. Du kan trygt klæde dit barn i vores tøj, og vide, at det ikke indeholder skadelige-, allergifremmende- eller hormonforstyrrende stoffer, og at de ekstra 50-100 kr. rent faktisk betyder, at mennesker kan leve af sit job. Det er da fantastisk!

 

Vi har ikke det billigste tøj på markedet dét er vi godt klar over. Men vi sover godt om natten, velvidende at vi tager nogle sunde & sympatiske beslutninger. Som den kendte modeskaber, Vivienne Westwood, har udtalt: "Buy less, choose well"  kan vi kun være enige i! Høj kvalitet koster lidt mere, men det kan også være bæredygtigt, da det er med til at minimere "køb & smid-væk kulturen" - lad tøjet gå i arv eller sælg det videre er vores opfordring.

 

 

FAKTA OM ØKOLOGISK DYRKNING AF BOMULD PÅ VERDENSPLAN

Nye undersøgelser sætter for første gang tal på forskellen mellem øko-bomuld og konventionel bomuld, når det gælder miljøbelastning. Det er non-profit-medlemsorganisationen Textile Exchange, der har udgivet undersøgelsen ’The Life Cycle Assesment of Organic Cotton Fiber’. Et par af hovedkonklusionerne viser, at dyrkningen af økologisk bomuld, sammenlignet med konventionel bomuld, reducerer brugen af grundvand med 91 procent, brugen af energi med 62 procent og udledningen af drivhusgasser med 46 procent.

 

 

 

 

LINKS OG ANBEFALINGER

GOTS WEBSITE:  http://www.global-standard.org/

Her kan du læse mere om organisationen, og endda søge under "Public Database" for at se hvilke mærker, producenter o.l. der er certificeret.

 

"THE TRUE COST"

Denne dokumentar er en sand ØJENÅBNER og viser den skræmmende virkelighed bag tekstil-industrien. Vi anbefaler denne på det stærkeste! Vi kan desværre ikke henvise til et link, men den kan ses på bl.a. Netflix

 

ARTIKLER

Her kan du læse hvad der er skrevet & publiceret om Okker-Gokker Nature